Media & Politiek

Media & Politiek

De relatie tussen politiek en media is als een tango: men kan niet zonder elkaar maar er is ook altijd spanning tussen beide deelnemers en het is niet altijd duidelijk wie de dans leidt.

Een groot deel van ons onderzoek is gericht op de relatie tussen media en politiek. Met de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november a.s. zullen media wederom een belangrijke rol spelen, al zullen zij die zelf vooral bagateliseren. Zie bijvoorbeeld het item op Op1 van 7 september 2023.

Verkiezingen 2023

Tijdens de verkiezingscampagne zijn we betrokken bij het onderzoek dat wordt gedaan door de Vrije Universiteit, afdeling Politieke Communicatie. We kijken bijvoorbeeld naar de verschillende TV debatten. Zie hier een artikel in Trouw waarin we een aantal tips voor een goed verkiezingsdebat bespreken.

Zie hier de bespreking van het College Tour debat aan de tafel bij Op1.

Opiniestuk

Zie hier het opiniestuk over de relatie tussen media en politiek dat op zaterdag 23 september 2023 is gepubliceerd in Trouw.

Verkiezingen 2017

Na de Brexit en de verkiezingen van Trump in de Verenigde Staten waren alle internationale ogen gericht op Nederland waar op 15 maart 2017 parlementsverkiezingen zijn gehouden. De Nederlandse verkiezing als graadmeter om te zien of het populisme ook greep zou krijgen op Europa. Van een populistische opmars bleek geen sprake na de verkiezingen. Sterker nog, het land lijkt meer dan ooit verdeeld te zijn met in totaal 13 partijen die zitting nemen in de Tweede Kamer en een grootste partij die iets meer dan 20% van de bevolking vertegenwoordigt. Zie hier het onderzoek naar de rol van de media.

Verkiezingen 2012: Medialogica

Medialogica speelt een belangrijke rol in de relatie tussen media en politiek. Tijdens de verkiezingen van 2012 werd de campagne gedomineerd door deze medialogica. Zie het onderzoek dat wij toentertijd hebben uitgevoerd.

Parlementaire enquetecommissie fraudebeleid en dienstverlening

Op woensdag 6 september 2023 werden Willemijn Roozendaal en Wouter van Atteveldt gehoord door de commissie over een onderzoek dat wij hebben uitgevoerd. Zie hier het verhoor.

Other Projects